VASAROS SALOTŲ RECEPTAI

Vasara - nuostabus metas, kai norisi spalvingų ir ryškių spalvų ne tik savo spintoje, bet ir lėkštėje. Tai pats geriausias laikas pasimėgauti šviežių, mūsų pačių ar ūkininkų išaugintų vaisių ir daržoviųįvairių miško ar sodo gėrybių, kuriose yra daugybe naudingų medžiagų žmogaus organizmui. Šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių. Kiekviena daržovė yra savita, skiriasi ir jos maistinė vertė. Jos suteikia sotumo jausmą, o tai labai svarbu.  Daržovės labai paįvairina mitybą, visada norime, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir gardus. Noredami padėti paruošti jūsų lėkštę, paruošėme 5 puikias vasaros salotų receptus.

 

1. Žaliųjų pupelių ir fetos sūrio salotos

Tai be abejonės puikios salotos, kurios greitai ir lengvai pasigamina. O, skonis nepaliks abejingų!

Reikės:

Šparaginių pupelių (pagal poreikį)

1/3 puodelio šviežiai spaustų citrinų sulčių

2 skiltelės česnako

1/3 puodelio alyvuogių aliejaus

1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio

1/8 šaukštelio druskos ir pipirų pagal skonį

Vynuogių arba vyšnių pomidorų (pagal poreikį)

1/2 puodelio smulkintų šviežių baziliko lapų

1/4 puodelio smulkintų šviežių itališkų petražolių lapų

1/2 puodelio fetos

Receptas:

Pirmiausia išvirkite šparagines pupeles. Užvirkite didelį puodą su vandeniu ir iš karto įpilkite šparaginių pupelių, virkite ne ilgiau kaip 3 minutes. Greitai išimkite tinklinį koštuvą ir perkelkite į didelį dubenį su lediniu vandeniu (ledo vonia), kad sustabdytumėte virimą ir šparaginės pupelės šiek tiek laikytųsi virtos, bet traškios. Kol žaliosios pupelės vėsta, pasidarykite padažą. Nedideliame dubenyje išsukite citrinos sultis, česnaką, aliejų, raudonėlį, druską ir pipirus. Dėkite pomidorus, bazilikus ir petražoles į didelį dubenį. Nusausinkite šparagines pupeles rankšluosčiu ir suberkite jas į dubenį. Užpilti padažą ir fetos surį. 

 

2. Apelsinų salotos

Šios salotos pataps visiškai vasaros hitu ant jūsų stalo! 

Reikės:

1 puodelis (95g) supjaustytų migdolų

1/4 puodelio + 2 šaukštai (75 g) baltojo cukraus

Žalių salotų arba šviežių špinatų 

2/4 apelsinų

2 dideli obuoliai

1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių, nebūtina

3/4 puodelio (94g) džiovintų saldintų spanguolių

3/4 puodelio (90g) trupintos fetos

Receptas:

Įdėkite salotas į didelį dubenį ar salotų lėkštę. Nulupkite ir suskaidykite apelsinus.  Plonai supjaustykite obuolius ir, jei norite, užpilkite citrinos sultimis. Pridėti prie salotų kartu su džiovintomis spanguolėmis ir fetos sūriu.

Padažui sumaišykite 1\2 puodelius alyvuogių aliejų, kelis šaukštus medaus, 1 šaukštelį aguonų ir druską. Maišytuve sumaišykite visus ingredientus, išskyrus aliejų ir aguonas. Maišykite, kol visi ingredientai bus gerai įmaišyti. 

 

3. Kukurūzų, braškių ir avokadų salotos

Jei vasara būtų skonis, jos skonis būtų toks! Šiose salotose gausu šviežių, sezoninių vaisių ir daržovių. Tai labai gaivus ir puikiai tinka kiekvienai iškylai. 

Reikės:

1 kukurūzą

1 didelis agurkas

2 puodeliai vyšninių pomidorų (jei įmanoma, prinokę vynuogių!)

1/2 avokado, kubeliais

2 puodeliai šviežių braškių, ketvirčio

1/2 puodelio šviežio baziliko, susmulkinto

1/3 puodelio trupintos fetos

1/2 citrinos, tik sultys

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Druska + pipirai pagal skonį

Receptas:

Norėdami išgarinti kukurūzus, užvirkite didelį puodą su vandeniu. Užvirus, galite arba įdėti kukurūzą tiesiai į vandenį, arba įdėti į garų krepšį. Uždenkite dangčiu ir palikite garą 5 minutes. 

Kol kukurūzai garuoja, susmulkinkite visus kitus ingredientus! Tai apima braškes, vyšninius pomidorus, agurkus ir avokadą.Suberkite fetą, supjaustykite šviežią baziliką ir padėkite į šalį. 

Kai kukurūzai išsigarins, išimkite iš vandens ir palikite keletą minučių atvėsti (kol bus galima liesti). Dideliu peiliu kukurūzus pastatykite stačiai ir supjaustykite branduolius į dubenį.

Į didelį salotų dubenį suberkite kukurūzų branduolius, supjaustytas braškes, vyšninius pomidorus, agurkus ir avokadų gabaliukus. Pabarstykite trupintą fetą, smulkintą baziliką, alyvuogių aliejų, šviežiai spaustas citrinos sultis, druską ir pipirus. Šiomis salotomis galite mėgautis iš karto arba 30 minučių įdėti į šaldytuvą, kad atvėstų!

 

4. Arbūzo salotos 

Bet jei ieškote lengvo vasaros salotų recepto, pagaminto iš visų mėgstamų vasaros vaisių, šis jums turėtų patikti!

Reikės:

Arbūzo

Braškių

Mėlynių

Gervuogių

Vyšnių

Mėtų

Citrinų

Medaus

Receptas:

Sumaišykite visus vaisius dideliame dubenyje. Įpilkite smulkintų šviežių mėtų ir citrinos žievelės. Atskirame dubenyje išplakite citrinos sultis ir medų. Apšlakstykite vaisius ir meskite viską, kad derintumėte. Tai taip lengva!

 

5. Aštrūs lapiniai kopūstai ir avinžirniai bei moliūgų salotos

Ar patinka aštrus maistas? Jei taip, tai šį recepta būtina išbandyti!

Reikės:

1 labai didelė kopūstų kopa

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

1/2 šaukštelio jūros druskos

1 skardinė avinžirnių, 400 gramų, nuplauta ir nusausinta

Puse moliūgo ir griežynėliais supjaustytas 

1/4 puodelio moliūgų sėklų be lukšto

Chipotle padažas: 

1 valgomasis šaukštas čipoto pastos

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 didelė skiltelė česnako 

1 arbatinis šaukštelis jūros druskos

1 žiupsnelis raudonųjų čili pipirų dribsnių

1 valgomasis šaukštas laimo sulčių

Receptas:

Padazas: Visus ingredientus ir suplakite, kad tikrai viskas gerai susimaišytų.

Įkaitinkite orkaitę iki 420 ° F / 215 ° C.
Į vidutinio dydžio dubenį suberkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir avinžirnius ir užpilkite čipoto padažą. Šaukštu viską sumaišykite, kol viskas bus tolygiai padengta. Vienu sluoksniu paskleiskite moliūgus ir avinžirnius ant didelės kepimo skardos ir dėkite į orkaitę kepti 35–40 minučių arba tol, kol moliūgas suminkštės ir karamelizuosis iš išorės. Įpusėjus kepimui apverskite dėklą orkaitėje ir viską greitai išmaišykite.


Kai moliūgai ir avinžirniai beveik bus paruošti, pasiimkit kopūstus. Įdėkite susmulkintą kopūstą į didelį salotų dubenį. Apšlakstykite 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus ir užberkite nedidelį žiupsnelį jūros druskos ant kopūsto, o rankomis pamasažuokite lapus, lengvai perbraukdami. Tai turėtų užtrukti apie 30 sekundžių, kol lapai taps tamsesnės spalvos ir kvapnūs.

Išėmę moliūgą ir avinžirnius iš orkaitės, prieš dedant į kopūstą, atvėsinkite maždaug 5 minutes. Ant viršaus užpilkite pepitas ir sumaišykite viską. Skanaus!