JAUKIEMS RUDENS VAKARAMS, 3 OBUOLIŲ PYRAGO RECEPTAI

Kai namus pripildo obuolių ir cinamono kvapas, reiškia jau atėjo ruduo. Kad ir Jūsų namai prisipildytų jaukumo, paruošėme kelis obuolių pyrago receptus. Skanaus!

 

 

Obuolių pyragas

Jums reikės:

5-6 obuolių
1 šaukštelio cinamono
3 kiaušiniai
80 ml aliejaus
120 g cukraus
1 šaukšto vanilinio cukraus
100 g kvietinių miltų ir šaukštelio kepimo miltelių
80 ml pieno
100 g varškės kepiniams
cukraus pudros pabarstyti

Gaminimo eiga:

    1. Nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis obuolius, suberkite cinamoną ir išmaišykite.
    2. Į kitą dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišykite.
    3. Supilkite aliejų, taip pat sumaišykite.

    4. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, šluotele sumaišykite.
    5. Obuolius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, ant viršaus supilkite tešlą.
    6. Varškę sumaišykite su pienu ir sukrėskite ant pyrago. Kepkite apie valandą iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
    7. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudros.

     

     

    Amerikietiškas obuolių pyragas

    Jums reikės:

    Tešlai:

    2.5 stiklinės miltų
    220 g sviesto
    8 šaukštai vandens
    1 šaukštas cukraus
    1 šaukštelis druskos

    Įdarui:

    4 dideli obuoliai
    0.5 stiklinės rudojo cukraus
    2 šaukštai miltų
    1 šaukštelis cinamono

    Viršui:

    1 vienetas kiaušinių
    2 šaukštai sviesto
    1.5 šaukšto rudojo cukraus
    1 šaukštas pieno

    Gaminimo eiga:

      1. Tešla – viename inde sumaišome miltus, cukrų ir druską. Įtarkuojame sviestą, sumaišome tešlą šaukštu, įpilame vandenį, vėl išmaišome šaukštu. Rankomis minkome tešlą, kol visi ingredientai susijungia. Daugiau nei pusę tešlos suformuojame į skritulį, mažesnę dalį taip pat. Abu tešlos skritulius atskirai suvyniojame į maistinę plėvelę, dedame į šaldiklį 30 min, arba į šaldytuvą bent porai valandų.
      2. Įdarui obuolius nulupame, supjaustome didelėmis skiltelėmis (ar mažesnėmis, kaip labiau patinka). Viename inde sumaišome su cukrumi, miltais, cinamonu.
      3. Įkaitiname orkaitę iki 190 C.
      4. Didesnę tešlos dalį išimkite 5 min prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Pabarstome stalviršį miltais. Iš tešlos formuojame tokio dydžio apskritimą, kuris pilnai padengtų formos dugną ir kraštus. Daugiau tešlos paliekame ant formos kraštų, kad vėliau galėtumėte suformuoti gražų pyrago kraštelį.
      5. Obuolius gražiai išdėliojame ant pyrago pagrindo. Likusios tešlos gabalėlį išimame iš šaldytuvo, paliekame porai minučių atšilti. Tešlą iškočiojame ir supjaustome pailgomis juostelėmis, uždedame ornamentu ant pyrago, suformuojame pyrago kraštus.
      6. Kiaušinį suplakame su pienu, atsargiai aptepame visą pyragą. Apibarstome ruduoju cukrumi.
      7. Pyragą kepame 1 h įkaitintoje orkaitėje, po to išimame iš orkaitės ir į pyrago tarpelius, išdėliojame mažus šalto sviesto gabalėlius. Kepame dar 15-20 min.

        * Matavimui naudojama 240 ml talpos stiklinė.

         

         

        Sviestinis obuolių pyragas

        Jums reikės:

        4 vienetai kiaušinių
        200 g sviesto
        250 g kvietinių miltų
        180 g cukraus
        5 vienetai obuolių
        2 šaukšteliai kepimo miltelių
        2 šaukšteliai vanilinio cukraus

        Gaminimo eiga:

          1. Sviestą ištirpinkite ir palikite atvėsti.
          2. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
          3. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki masė pabals ir jos tūris padidės daugmaž 2-3 kartus. Supilkite atvėsusį sviestą bei dar truputį paplakite.
          4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Šį mišinį per kelis kartus įsijokite į kiaušinių plakinį kaskart švelniais judesiais (šaukštu arba mentele, ne plaktuvu) išmaišydami, jog neliktų sausų miltų. Tešla turėtų gautis daugmaž riebios grietinės tirštumo.
          5. Į tešlą sudėkite obuolius ir atsargiai išmaišykite, stengdamiesi per daug tešlos nepermaišyti, nes tada pyragas gali prasčiau kilti.
          6. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite tešlą.
          7. Pyragą šaukite į iki 180 C laipsnių orkaitę ir kepkite apie 35-45 minutes.