KALĖDŲ VAKARIENĖS IDĖJOS

Pateikėme jums daugybę kalėdinių dovanų pakavimo idėjų, bet užtenka dovanų, o kaip Kalėdų vakarienės idėjos? Galbūt šiemet reikia puikaus patiekalo (pvz., sultingo puikaus šonkaulio kepsnio ar vyne troškintų trumpų šonkauliukų). O gal tai, ko tikrai norite, yra Kalėdų vakarienės meniu, kuriame gausu užkandžių, kuriuos galite pasiruošti  anksčiau. Svarbiausia išbandyti kažką naujo, kad ne tik kitus nustebintum, bet ir pačia save su nuostabiai skaniu patiekalu!

 

Bulvių-pomidorų gratinas su krienais

Nors tai gali nepasižymėti pernelyg dideliu originalumu, šis metodas vis tiek yra turtingas ir skanus. Pomidorai prideda intensyvumo ir uogieniško saldumo, kurį pagyvina tos žiemos žemuogės, šviežių krienų aštrumas. Patiekite gratiną kaip garnyrą prie sočios šventinės mėsos, pavyzdžiui, pagrindinio šonkaulio, arba tiesiog vieną kaip vegetarišką pagrindinį patiekalą. 

Ingridientai

*4-6 porcijos

- 4 šaukštai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus;

- 1 didelis svogūnas, plonais griežinėliais;

- 4 česnako skiltelės, smulkiai supjaustytos;

- 2½ šaukštelis druskos;

- 3 šaukštai nusausinti paruošti krienai;

- 1šaukštai dvigubos koncentracijos pomidorų pasta;

- ½ šaukštelis grūstų raudonųjų pipirų arba 1 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų;

- 2 šaukštai  čiobrelių lapeliai;

- 1 puodelis vištienos sultinio ištirpintas vandenyje

- 7,8 pomidorai, supjaustyti plonais griežinėliais;

- 4,5 builvės supjaustytos panašiai, kaip ir pomidorai;

- 1 šviežias krienas (sutarkuoti);

- Parmezanas, smulkiai tarkuotas (patiekimui).

Paruošimas

Pirmas žingsnis. Įjungto orkaitę iki 350 laipsnių. Tada, Įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies. Įdėkite svogūną ir česnaką. Užberkite druskos ir kepkite, dažnai maišydami, kol svogūnas ir česnakas suminkštės ir taps skaidrūs, bet neįgaus jokios spalvos, 5–7 minutes. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite paruoštus krienus, pomidorų pastą, pipirus, čiobrelių lapelius ir perkelkite į didelį dubenį, kaip viskas lengvai paskrus. 

Antras žingsnis. Sumaišykite sultinį su šiektiek druska ir pipirais. Visą tai darykite mažame indelyje, kad maišydami matytumėt kada druska ištirpsta ir atidėti vėliau sultį.

Trečias žingsnis.  Sudėkite bulves į dubenį su svogūnų mišiniu ir sumaišykite. Išdėliokite grupes po 4–5 pomidorų griežinėlius ir 4–5 bulvių ir svogūnų griežinėlius pakaitomis po 2–2½ kv. kepimo indą arba vidutinę ketaus keptuvę, kad kraštai būtų išlyginti vertikaliai, apeidami indo perimetrą prieš judant į centrą. Gabalai turi būti labai sandariai supakuoti; į bet kokius tarpus sukiškite likusį svogūnų įdarą.

Ketvirtas žingsnis. Daržoves užpilkite rezervuotu sultiniu ir papildomai 3 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sandariai uždenkite folija ir kepkite, kol bulvės suminkštės, o pomidorai taps sultingi, 40–50 minučių. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 425°, atidenkite kepimo indą ir kepkite toliau, kol skysčio sumažės maždaug per pusę, pomidorai pasileis, o bulvių kraštai taps aukso rudi ir traškūs, dar 30–45 minutes. Leiskite atvėsti 15 minučių.

Penktas žingsnis. Jei norite, gratiną apšlakstykite dar trupučiu aliejaus ir pabarstykite jūros druska, bei likusius čiobrelių lapeliais. Šviežius krienus smulkiai sutarkuokite tiek, kiek norite.

 

Azijietiškų kriaušių salotos su žemės riešutų ir žaliųjų citrinų padažu

Plonais griežinėliais nuskusti žali žiediniai kopūstai suteikia puikią tekstūrą ir struktūrą, o traškios azijietiškos kriaušės suteikia saldžiai aštrų skonį su nuostabiomis lapų pojaučiu.

Ingridientai

*8 porcijos

RIEŠUTAI

- 1 šaukštas nesūdyto sviesto;

- 2 šaukšto šviežių apelsinų sulčių;

- 1 šaukštelis penkių prieskonių milteliai;

- ½ šaukštelis druskos;

- ½ šaukštelis cukraus;

- ½ puodelio nesūdytų sausai skrudintų žemės riešutų.

KITI INGRIDIENTAI

- ½ puodelio kreminio žemės riešutų sviesto;

- ½ puodelis vynuogių sėklų aliejaus arba augalinio aliejaus;

- ⅓ puodelio šviežių laimo sulčių (apie 3 laimų);

- 2 šaukštai medus;

- 1 šaukštelis sojų padažo;

- 1 šaukštas nepagardintas ryžių actas;

- Košerinės druskos;

- 1 didelė žiedinio kopūsto galva (apie 2½ svaro);

- 1 didelė kriaušė, plonai supjaustyta;

- 2 puodeliai rukolos;

- 1 puodelis kalendros lapeliai su švelniais stiebais.

Paruošimas

Pirmas žingsnis. Vidutinėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą su apelsinų sultimis, penkių prieskonių milteliais, druska ir cukrumi. Suberkite žemės riešutus ir virkite maišydami, kol žemės riešutai patamsės, o apelsinų sulčių mišinys taps glazūra, 5–7 minutes. Nubraukite žemės riešutus ant lėkštės; leiskite atvėsti.
Daryk iš anksto: žemės riešutus galima paruošti likus 3 dienoms į priekį. Leiskite atvėsti; laikyti sandariai kambario temperatūroje.

Antras žingsnis. Dideliame dubenyje išplakite žemės riešutų sviestą, aliejų, laimo sultis, medų, sojos padažą ir actą iki vientisos masės. Padažą pagardinkite druska.

Trečias žingsnis. Žiedinį kopūstą supjaustykite ketvirčiais per stiebą; apdailos šerdį. Į padažą įpilkite žiedinių kopūstų, kriaušę, rukolos, kalendros ir pusę žemės riešutų ir išmaišykite viską. 

Ketvirtas žingsnis. Padalinkite salotas į lėkštes ir ant viršaus užberkite likusių žemės riešutų.

 

Bulvių traškučiai su svogūnais

Šie traškučiai tikrai taps stalo pažiba!

Ingridientai

*8 porcijos

- 2 šaukštai svogūnų milteliai;

- 1 šaukštas česnako milteliai;

- ¾ šaukštelis raudonųjų pipirų;

- ½ šaukštelis druskos;

- maišelis virtų sūdytų bulvių traškučių;

- ¼ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus;

- ⅓ puodelis smulkiai pjaustytų krapų;

- 1 citrina;

- šviežiai malti juodieji pipirai.

Paruošimas

Pirmas žingsnis. Įkaitinkite orkaitę iki 425°. Svogūnų miltelius, česnako miltelius, raudonųjų pipirų druską sumalkite prieskonių malūnėlyje (jei turit). Perkelkite į nedidelį dubenį ir atidėkite.

Antras žingsnis. Ant kepimo skardos su apvadu paskleiskite bulvių traškučius. Kepkite maždaug 5 minutes iki giliai auksinės rudos spalvos atsiradimo. 

Trečias žingsnis. Perkelkite bulvių traškučius į didelį dubenį ir apšlakstykite aliejumi. Pabarstykite rezervuotu prieskonių mišiniu ir suberkite du trečdalius krapų. Smulkiai nulupkite citrinos žievelę ant drožlių. Pabarstykite daug juodųjų pipirų, kad apsemtų (visą tai darykite, kol traškučiai dar šilti, kad sugertų prieskonių mišinio skonius). Paragaukite ir, jei reikia, pagardinkite dar druska.

Ketvistas žingsnis. Perkelkite traškučius į lėkštę ir užpilkite likusiais krapais ir daugiau juodųjų pipirų.