TRYS SVEIKUOLIŠKŲ NAMINIŲ DESERTŲ RECEPTAI

Jei naujųjų metų išvakarėse pasižadėjote sau sumažinti desertų kiekį, o saldumynų vis tiek labai norisi, siūlome išbandyti šiuos sveikus desertų receptus, kurie nepaliks kaltės jausmo. Receptai nereikalauja didelių pastangų ir virtuvės šefo įgūdžių, tad viskas pavyks iš pirmo karto. Nepamirškite desertais pavaišinti ir draugų!

Minkšti avižų dribsnių sausainiai

Ingredientai:

  • 1 puodelio miltų (jei norite sveikiau, rinkitės pilno grūdo miltus)
  • ½ šaukštelio kepimo sodos
  • ½ šaukštelio kepimo miltelių
  • ½ šaukštelio jūros druskos
  • ½ šaukštelio cinamono
  • ½ puodelio kokosų aliejaus arba sviesto (ištirpinto)
  • ¾ puodelio rudojo cukraus
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 didelis kiaušinio trynys
  • 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
  • 1½ puodelio avižų dribsnių
  • ¾ puodelio razinų (galima ir nedėti)
  • ½ puodelio pjaustytų graikinių riešutų (galima ir nedėti)

Paruošimas:

Visų pirma viename inde išmaišykite sausus produktus, o kitame inde skystus produktus. Tada skystus produktus supilkite į sausus ingredientus ir išmaišykite iki vientisos masės. Į indą dėkite razinas, smulkintus riešutus ir avižų dribsnius. Leiskite tešlai pastovėti apie 20 minučių, po to suformuokite rutuliukus iš tešlos. Kepkite rutuliukus kepimo popieriumi išklotoje skardoje apie 180 laipsnių temperatūroje, apie 10 minučių. Sausainiai turi įgauti gražią aukso spalvą. Kai išimsite sausainius iš orkaitės, jie gali atrodyti neiškepę, tačiau leiskite jiems atvėsti kepimo skardoje dar keletą minučių, tada jie bus minkšti ir purūs!

Veganiškas Chia pudingas

Ingredientai:

  • ¼ Chia sėklos
  • ½ puodelio migdolų pieno
  • ½ puodelio kokosų pieno
  • 1 smulkinto banano
  • 1 sutrinto banano
  • Kokosų drožlių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukšto agavų sirupo arba medaus

Paruošimas:

Sumaišykite kokosų, migdolų pieną, agavų sirupą, cinamoną, trintą bananą ir juo užpilkite Chia sėklas. Viską gerai išmaišykite palaukite porą minučių vėl permaišykite, kad nesusidarytų Chia sėklų kamuoliukai. Šį mišinį per naktį palikite šaldytuve (jei Chia pudingą norite valgyti šiandien - palikite bent valandai). Ryte Chia sėklos bus išbrinkusios, gausis glotni tekstūra. Jei norite galite dar truputį įsipilti migdolų pieno, taip masė nebus tokia tiršta. Ant viršaus dėkite smulkintą bananą ir kokosų drožles. Skanaus!

Šokoladainis

Ingredientai:

  • 125 g juodojo šokolado (80% arba daugiau), susmulkinto
  • 1/4 puodelio kokosų aliejaus, suminkštinto kambario temperatūroje (bet neištirpinto)
  • 3 vidutiniai kiaušiniai, kambario temperatūros
  • 3/4 puodelio kokosų cukraus (mažiau, jei naudojate šokoladą su mažesniu kakavos procentu)
  • 1 puodelio migdolų miltų
  • 1/4 puodelio kakavos miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 1/2 - 1 puodelis tamsaus šokolado gabaliukų

Paruošimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išklokite kepimo indą su kepimo popieriumi 20x20cm. Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų kartu. Išplakite kokosų cukrų ir kiaušinius iki baltų putų, masė turi padidėti apie tris kartus. Tada iš lėto įpilkite ištirpintą šokoladą ir šią masę išplakite iki vientisumo. Migdolų miltus, kakavos miltelius ir druską atsargiai įmaišykite į kiaušinių-šokolado mišinį (naudodami mentelę), kol neliks gumulėlių.

Įmaišykite į šokoladinę tešlą didžiąją dalį šokolado gabaliukų, tada perkelkite tešlą į paruoštą kepimo skardą. Išlyginkite viršutinę dalį ir apibarstykite likusiais šokolado gabalėliais. Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 180 ºC temperatūroje 18 - 20 minučių arba tol, kol įkištas dantų krapštukas pasirodys su gan stambiais drėgniais trupiniais. Labai svarbu deserto neperkepti! Patiekalą patiekite dar šiltą arba atvėsusį. Jei norite pasilepinti, desertą patiekite su vaniliniais ledais. Skanumėlis!

Leave a comment